Beskjæring hekker og trær

Hekker og trær må beskjæres. Hvis man får det til bør de ha en kjegleform, der lyset også kommer godt til lengst ned på hekken. Kjegleformen vil også gjøre den mer robust om tung snø skulle legge seg på den.

Stort sett kan hekker klippes hele sommerhalvåret, bare la det være en måned igjen til frosten kommer. Toppen bør du la være intill den har nådd den høyden du ønsker, mens sidene kan klippes hele tiden. Ved beskjæring stimuleres vekst på de avkuttede stedene. Men husk med f.eks thuja at det må være litt grønt igjen, ellers kommer det ikke tilbake. En blomstrende hekk som f.eks syrin klippes ofte på en annen måte der de eldste stammene kuttes helt /langt nede ved roten. Hvis du vil redusere den i høyden og få blomstring året etter, må toppen klippes rett etter blomstringen er ferdig.

Vår beskjæring av hekker hjelper plantene å holde seg sunne og friske. Det gir også økt vekst, fler blomster og en sterkere plante. Riktig beskjæring er mer enn bare å forme hekken, eller fjerne overvekst. Å fjerne døde eller skadede grener, rette opp ubalanse, gi fri-sikt ved en utkjørsel, og å holde avstand til hus, er også viktig.

Frukttrær er spesielle: frukten trenger nok plass og luftgjennomstrømning til å vokse. Vi beskjærer ditt frukttre for å fremme ny og god vekst, med potensiale til å bære mer frukt i fremtiden.